Skagenshuse – et klassisk husdesign

Et skagenshus er et meget karakteristisk husdesign. Typiske træk er bondehusvinduer, et symmetrisk husdesign samt et flot rødt tegltag. Det er et klassisk dansk design, der har været kendt i rigtig mange år.

Byggestilen er både charmerende og romantisk, og samtidig kan den forenes med nutidens krav om en funktionel bolig. Mange nyopførte boliger kan leveres som lavenergihuse samtidig med at man får et flot arkitektonisk husdesign.

Den rigtige skagensgule farve

Selv om mange nyopførte skagenshuse i dag bliver opført i forskellige farver mursten, tænker de fleste nok på den gule farve.

Skagenshus-farven har ikke en fast defineret farve eller fast farvekode. Selv i Skagen kan der være store forskelle mellem de kalkede huse indbyrdes og mellem kalkede og malede huse.

Ifølge den lokale tradition fra Skagen blev husene kalket hvert år til pinse. Man benyttede en blanding af kalk og en okker-farve. Okkeren blev købt at de lokale købmænd i Flade nær Frederikshavn.

Det gik galt et år, hvor købmændene fik leveret en fransk okker-farve, som var en dybere gul end den normale. På grund af denne fejltagelse, blev den rigtige gule farve kendt som ”skagengul”.

Mange af Skagenshusenes tagflader er fuget udefra – specielt de yderste tagsten samt langs tagryggen. Dette var før i tiden meget almindeligt langs hele den jyske vestkyst. Nutildags opfatter mange de hvide fuger i tagfladen som typiske for et skagenshus på linie med den gule farve.

Skagenshuset er et meget klassisk design, der kræver, at man er tro mod traditionerne, fx at trappen i stue og på første sal placeres det samme sted. Vinduernes symmestriske  placering er også et traditionelt klassisk designelement. Et væsentlig stiltræk er nemlig ligevægt og symmetri.

Nyopført skagenshus

Skagenshuse er atter blevet populære – og det er i dag muligt at få opført sit eget nye skagenshus, der samtidig overholder traditionerne. Læs meget mere om skagenshuse hos Benée Huse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *