Redningsveste der redder liv

Redningsveste kan i bedste tilfælde redde liv – de er faktisk udviklet til, at en person der af forskellige årsager lander ude i havet, væk fra stranden, kan undgå at drukne. Siden 1992 har det i Danmark været lovpligtigt, uanset hvad man skal ude på havet med sin båd, så skal man have redningsveste med. Antallet af redningsveste skal svare til antallet af passagerer. Så kan det være lige meget om du bare skulle fridykke med en kammarat eller undervandsjage med gutter eller om du bare lige skulle sejle en lille tur med ungerne – redningsveste skal være ombord, for at du eventuelt ikke får en bøde. Så få købt dine redningsveste, før du får en bøde og få brugt pengene fornuftigt.

Alt du skal vide om redningsveste – Klik her.

Hvornår skal man bruge en redningsvest og hvad kan den?

Ligesom man skal have reflekser om vinteren og når mørket generelt kommer frem, når man færdes ude, skal man også have redningsveste når man færdes på havet, i floder eller søer. Redningsveste er lavet af magiske materiale der får mennesket til at gå på vandet. Pointen er, at de personer der bærer den, har større overlevelseschancer under ulykker på vandet, modsat personer der ikke bærer den på.

En redningsvest er designet således, at den kan hjælpe med at vende en bevidstløs person om, således at luftvejene står åbent og fri af vandet. Dette kan en redningsvest ved hjælp af dens polstrede krave, der har den funktion, at holde hovedet oppe. Derudover har redningsveste, to store skumplader foran, formålet er at undgå at kroppen vælter rundt om man så drukner. De fleste redningsveste kommer med en fløjte – man kan fløjte i nødsituationer for at kalde hjælp. Nogle redningsveste modeller har strobelight – typisk placeret ved kraven. Formålet er at gøre det lettere at finde personer, strobelight aktiveres ved kontakt af vandet. Det ses typisk i redningsveste i fly og på store skibe.

Men det kan være svært at vælge, ligesom alt andet er der mange muligheder. Der er mange redningsveste på markedet, du skal finde den der passer dig og dine behov – det kan være svært.

Forskellige typer af redningsveste

Overordentligt kan der tales om svømmevest og oppustelig redningsvest. Svømmevest også kaldet sejlervest anvendes typisk af gode svømmere tæt ved kysten. Det kan være i forbindelse med havkajak sejlads, til kite surfing, jagtfiskeri eller kyst jagt. En svømmevest kan IKKE redde liv, hvis man er bevidstløs, den har nemlig ingen flyde egenskab og heller ingen nakkekrave. Men ofte er redningsvesten dejligt at have på, den giver større bevægelsesfrihed. Typisk har svømmevest også en del lommer til ekstraudstyr og nogle har endda indbygget lomme. Oppustelig redningsvest har til fordel at den ikke fylder særlig meget, da den skal oppustes. Ulempen er at den kræver en fuldstændig tilstedeværelse og at man skal være ved sin bevidsthed – ellers drukner man. De kan fås med forskellige oppustesystemer.

Rådet for Større Badesikkerhed advarer vand elskere, sandsynligheden for at omkomme ved at falde i vandet er 12 gange større uden en redningsvest. Husk vesten, den kan redde liv!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *