Hvilken a-kasse skal man vælge?

Når det gælder valg af A-kasse, er der egentlig ikke den store forskel imellem grundbasen hvorpå A-kassernes eksistens er bygget. Hvad enten man er selvstændige erhvervsdrivende, studerende der snart skal på jobmarkedet. eller almindelige lønmodtagere, er medlemskab af en A-kasse en nødvendighed, hvis man vil opnå dagpengeret. Dette har min a-kasse faktisk også skrevet mere om på deres hjemmeside.

Priserne for medlemskab

I sidste ende er der dog ikke megen forskel på prisen for medlemskab i en specifik A-kasse.  A-kasserne i Danmark er ganske vist på mange områder utroligt forskellige set udefra, men de indre funktioner og services er, for mange A-kasser, nogenlunde de samme, så længe man har fokus på deres primære funktioner indenfor dagpenge området. Da staten er garant for alle dagpenge, er A-kassernes funktion ikke som betaler af dagpenge, men derimod som mellemled mellem borger og stat. A-kasser bliver derfor en form for administrerende enhed, der står for al papirnusseriet og det juridiske arbejde dagpenge skaber.

Hvad dette samarbejde med staten også betyder, er at kontingenterne mellem A-kasser kan være forskellige, men at prissvingningerne ofte er yderst minimale, da staten har fastsat et specifikt beløb for hvad A-kasserne må forlange af deres medlemmer. Den eneste forskel i kontingenter er derfor de såkaldte “administrations udgifter” der kan være forskellige fra A-kasse til A-kasse. Der kan dog alligevel være en del penge at spare, hvis man vælger en billig A-kasse.

Forskellene i pris mellem A-kasserne er lette at finde på nettet med en simpel Google søgning, og viser en prisforskel på nogle få hundrede kroner mellem de forskellige A-kasser. Det drejer sig dog alligevel om en forskel på omtrent 5000-6000 kroner om året mellem de billigste muligheder, og de mere dyre optioner; En forskel der kan være ganske stor for mange husholdninger, især hvis budgettet i forvejen er lidt stramt.

Tillid til A-kassen er vigtigt

Når man vælger A-kasse, er det først og fremmest et spørgsmål om at vælge en A-kasse hvor pris og service hænger sammen. Hvis alle A-kasser var fuldkomment ens, var der ingen grund til ikke at vælge den billigste eller dyreste A-kasse hver eneste gang. Der er selvfølgelig mange aspekter af valget der påvirkes kraftigt af hvilken fagforening man allerede er medlem af, da disse kan have stor indflydelse på den A-kasse man vælger. Visse A-kasser tillader endda ikke medlemmer, der ikke tilhører specifikke fagforeninger, at søge om medlemskab.

Ser man imidlertid bort fra dette, er der alligevel visse vigtige krav en A-kasse bør opfylde, og disse er kravet om et højt service niveau, og et krav om at man som medlem føler sig både set og hørt af sin foretrukne A-kasse.

A-kassen er den instans der agerer sikkerhedsnet, når man som lønmodtager kommer ud for et af de mest sårbare perioder i sit liv – tiden som arbejdsløs. I denne periode er man afhængig af dagpengene, for at få hverdagen til at hænge sammen, og har brug for al den støtte man kan få fra sin A-kasse. A-kassen skal udvise vilje til at hjælpe med mere end blot tomme ord og opmuntrende telefonsamtaler når livet bliver hårdt.

Udover dette er det også altid en god ide at undersøge hvor nærmeste hovedkontor for en A-kasse ligger, i forhold til egen bopæl. Når livet som arbejdsløs bliver hårdt, er hverdagen ikke nemmere hvis man samtidig skal kører 2 timer med tog for at komme hen til sin A-kasses hovedkontor i en anden by.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *