Derfor skal du bruge vinterdæk om vinteren

Vi har nok alle hørt om, at vi skal bruge vinterdæk på bilen om vinteren, men hvor gode er vinterdæk nu i forhold til sommerdæk? En stor undersøgelse viser faktisk, at der er store fordele ved vinterdæk.

Undersøgelsen viste faktisk, at vinterdæk har en 30 % kortere bremselængde end sommerdæk på våd vej, og en 30 % kortere bremselængde kan være forskellen på at undgå et uheld eller en påkørsel.

Når der kommer frost, sne, regn eller lignende, falder fiktionen mellem dækket og vejen, og så er det tydeligt, at vinterdækkene er bedre i forhold til bremselængde og dermed sikkerhed. Kører du med sommerdæk og der kommer sne og frost, mister du vejgrebet og dermed øges din bremselængde. Kører du med fx 50 km/t har du en bremselængde på 52,2 meter med sommerdæk, men kun 29,4 meter med vinterdæk. Dette viser tydeligt forskellen mellem de to typer dæk. Dette er en forskel på hele 44 % kortere bremselængde med vinterdæk end sommerdæk.

Der blev også testet på helt tørre veje med en temperatur på over 5 grader. Her viste undersøgelsen, at bremselængden var 9 % kortere (2,1 meter) for sommerdæk. Dette er også grunden til, at vi skal vente på det kolde vejr og/eller vinterføre før vi skal skifte til vinterdækkene.

En spændende konklusion i undersøgelsen er også, at føret er vigtigere end temperaturen. Så kommer der vådt eller sjappet føre, er det vigtigt at få skiftet vinterdækkene frem for at vente på at temperaturen kommer under de 5 grader. Det betyder, at sommerdæk er bedst i tørt føre og vinterdæk er bedst i fugtigt føre.

FDM anbefaler at du skal køre med vinterdæk om vinteren, ikke køre med sommerdæk vinterføre samt undlade at køre på vinterdæk som sommeren.

Generelt anbefaler eksperterne at man skal skifte til vinterdæk når morgen- og aftentemperaturen er på 7 grader eller lavere. Ikke kun for din egen skyld, men også for dine medtrafikanter som cyklister og fodgængere.

Læs mere om vinterdæk hos Super Dæk Service.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *